Vajinada oluşan kaşıntının birden fazla sebebi vardır. Doğum kontrol haplarının kullanımı, emzirme dönemi ve menopoz dönemi bunların başında görülmektedir. Ancak ileri derecede yaşanan bir kaşıntı, vajinada oluşan mantar enfeksiyonlarına işaret olabilir. Bu enfeksiyon, kadınların %75 inde görülüyor.
- Vajen asitliğinin bozulması sonucunda mantar ataköy escort oluşur ve vajinanın normal mikrop yapısı değiştiği için mantarların üremesi için uygun ortam oluşur ve bu üreyen mantarlar, vajinanın iç kısmına.
- Vajinal trikomonas adı verilen bir hastalıkta, yeşil renkte bir akıntı ile beraber kaşıntı belirtileri de görülmektedir.
- Kılların uzaması, iltihaplanma, çeşitli kişisel bakım ürünleri, genital bölge temizliğinin aksatılması kaşıntıya neden olabilmektedir kadar üreyerek vajinayı koruyan ve yararlı olan bakterileri öldürür.
Islak mayo ile oturmak ve duş alma sıklığının az olması da kaşıntı oluşumuna neden olabilir. Ayrıca ilişkiye girilen partnerde mantar bulunması, kolayca bulaşabileceği için korunmasız yapılan ilişkiler de kaşıntıya sebebiyet verebilmektedir.
Kaşıntının geçmesi için neler yapılır?
Kaşıntıyı geçirmek için öncelikle kaşıntının sebebini anlamak gerekir. Bazı kaşıntıların tedavisi uzun bir zaman sürebilir. Mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşan kaşıntıların tedavisinde antibiyotik kullanımı uygulanır. Çeşitli cilt hastalıkları nedeniyle oluşan kaşıntılar için steroid kremler kullanılır. Menopoz sebebiyle oluşan kaşıntılar için östorojen içeren kremler kullanılır.
- Vajina bölgesinin temizliğine önem vererek kaşıntıların giderilmesini sağlayabilirsiniz. Her gün yıkanılır ancak vajinanın iç kısmı yıkanmaz.
- Vücudumuzun enerjiye ve besin maddelerine ihtiyacı vardır. Sağlıklı beslenme, vücudu bu ihtiyaçları karşılamak için en iyi şekilde hazırlar.
- Dengeli bir diyet, vücut fonksiyonlarını destekler ve günlük aktiviteleri sürdürmek için gereken enerjiyi sağlar.
- Sağlıklı beslenme, bir dizi kronik hastalığın riskini azaltabilir.
- Yeterli miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve az yağlı proteinler içeren bir diyet, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltabilir.
- Sağlıklı bir diyet, zihinsel ve duygusal sağlığı da etkiler. İyi bir beslenme, zihinsel odaklanmayı artırabilir, depresyon riskini azaltabilir ve genel duygusal dengeyi geliştirebilir.
- Porsiyon kontrolü, fazla kalori alımını önler ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Yemeklerinizi dengeli ve ölçülü bir şekilde servis edin.